VÄLKOMMEN TILL MINA YOGAPASSDSC_0354

Jag utövar Satyananda Yoga och Yin Yoga som har sina rötter i den klassiska hatha-yogan.

Hathayoga kan sägas vara en av de allra äldsta yogaformerna varifrån alla andra yogaformer härstammar. Ha betyder solen och tha betyder månen. Hathayoga strävar efter att balansera solens och månens energi för att finna ett inre lugn och är även kallad kraftens yoga, eftersom man genom de olika yogapositionerna vill skapa balans mellan de maskulina och feminina krafterna.

Positionerna i hathayoga har alltså motsatta energier som stimuleras när man öppnar och stänger muskulatur och leder. Detta gör att kroppen blir mjuk, stark och flexibel genom regelbunden träning. Intensiteten under passet är lugnt och positionerna utförs under längre tid än vad man gör i många andra mer dynamiska och fysiska yogaformer.

Lektionerna innehåller varierande fysiska ställningar (asanas), avslappning (bland annat djupavslappningen Yoga Nidra), andningsövningar (pranayama) och meditation/mindfulness, alltså medveten närvaro i allt vi gör.

Yin Yoga är när vi stannar i en sittande eller liggande position i flera minuter, vilket påverkar bindväven positivt. Bindväven som spelar en viktig roll när det gäller rörlighet, smidighet och smärta i kroppen. Jag blandar gärna in någon Yinyoga-position i mina dynamiska yogapass så att det blir en bra balans. Men då och då har jag en helg eller en vecka med enbart Yin Yoga.

Viktigt är att du gör din individuella yoga och känner in vad din kropp kan göra. Utan prestation! Utan att jämföra dig med någon annan. Du tvingar aldrig kroppen till något den inte klarar av och det är du som bestämmer hur fysisk en lektion blir.

Många har ”konstiga” idéer om yoga. En del tror att det är svårt, att man måste vara väldigt vig och kunna vika sig dubbelt. Andra tror att det är något religiöst eller att man bara sitter och hummar. Inget av detta stämmer! Kom och testa!

Speciellt vill jag bjuda in ALLA STELA KARLAR!
Ju stelare du är desto större nytta har du av yoga – vilket gäller både män och kvinnor! Det är ett mycket bra komplement till andra mer fysiskt krävande träningsformer – men också för dig som behöver komma till ro och avslappning.

Du har säkert hört och läst att yoga är ett effektivt sätt att släppa stress och spänningar, mjuka upp och stärka kroppen och hitta ett inre lugn. Yogan skapar och behåller en rörlighet i kroppen som motverkar och rehabiliterar t ex ryggproblem och värk i leder. Den fysiska hälsan påverkas genom t ex normaliserat blodtryck, bättre sömn och matsmältning. Många upplever ökad energi, inspiration, vitalitet, glädje och inte minst bättre balans, inte bara för kroppen utan för hela livssituationen.

Det vi gör på yogamattan, kunskaperna och insikterna vi får, har vi stor användning för i vardagen – resten av livet.

Namaste – låt min själ omfamna din!

Andréa

OBSERVERA ATT DET FINNS UNDERRUBRIKER TILL DENNA SIDA (håll markören över rubriken ”Yoga” i menyn högst upp):

  • En ”privat” yogalektion
  • Aktuellt detta år
  • Yoga för mig
  • Praktiskt info
  • Sommaryoga