Min yogasommar

I det här blogginlägget vill jag berätta hur mina yogarutiner ser ut nu för tiden – och kanske inspirera dig till göra något liknande?

På slutet berättar jag även om hur livet ser ut för övrigt denna sommar…

Sedan i maj har jag inte haft några yogapass via Zoom eller ”live” utan jag gör yoga enbart för mig själv. För att min kropp ska känna sig mjukare, rörligare, starkare och gladare. Tyvärr känner jag genast ökad stelhet när jag har uppehåll några dagar och får också lättare ont i kroppen efter tuffare aktiviteter.

Även fast jag ”bara” är 64 år känns det allt viktigare att hålla igång kroppen, regelbundet. Kalla det träning om du vill… men jag pratar om lagom jobbiga aktiviteter varje dag och inga supertuffa träningspass. Egenvård kan vara många olika saker – och för mig är yoga absolut en av sakerna. Extra härligt är när yogamattan kan rullas ut utomhus.

Kroppen får bestämma VAD jag ska göra och NÄR. För min del blir det oftast på morgonen, då kroppen kan behöva en rundsmörjning inför dagens sysslor. Eller på eftermiddag-kväll om jag känner av en höft, ett knä eller ryggen. Stela dagar blir det mycket Yin-yoga. Pigga dagar blir det mera Yang-övningar.

 

SHAVASANA

är det alltid skönt att börja med. Och att avsluta med.

Ligga på rygg, känna in hur det känns i kroppen och vara medveten om andningen. Vad vill/behöver kroppen göra?

Ibland behöver den värmas upp med t ex cyklande i luften eller diverse magmuskelstärkande övningar. Ibland behöver den lite mjukare start.

VINDRUTETORKAREN

Böjer knäna, ställer fötterna höftbrett isär. Händerna kan ligga på magen eller bakom huvudet. Låter båda knäna falla åt höger, andas och slappar av i eventuella stelheter. Byter sida. Första gången åt höger och vänster brukar jag stanna flera andetag, därefter följer jag min andning. Andas ut = böjer ner, andas in = vrider upp. Gör 3-5 gånger åt vardera sidan och då brukar det redan kännas mjukare.

HALV FJÄRIL 

är perfekt när jag vill känna in en höft i taget. Sätter mig upp, sträcker höger ben rakt framför mig, böjer vänster knä som vinklas ner så att fotsulan ligger mot högra lårets insida. Börjar med att hitta en ställning där jag kan slappna av. Här kan stödkuddar användas vid behov.

Denna övning gör jag oftast på Yin-sätt, alltså håller positionen i 5 minuter. Andas lugnt, känner sträckningen men slappnar av i utdragna muskler. Sakta känner jag att muskler och bindväv vågar mjukna och min överkropp lutar sig mer och mer mot högra benet. En framåtböjning som från början kan kännas helt omöjlig har faktiskt blivit möjlig efter 5 minuter! Kommer lugnt ur positionen och gör om det hela med andra sidan.

SFINXEN 

är en skön och välgörande bakåtböjning efter framåtböjningar. Lägger mig på mage. Slappnar av en stund, känner in kroppen och ryggen. Kommer upp med överkroppen, placerar armbågarna rakt nedanför axlarna, fingertopparna pekar framåt (mot mattans kortände). I början kan överkroppen vara låg, hänga mellan axlarna. Men målet är att höja huvudet och låta öronen komma så långt bort från axlarna som möjligt. Hela tiden ska det kännas okej för ryggraden. Hur länge jag håller positionen är olika, allt från 30 sekunder till 5 minuter.

BARNET / FOSTERSTÄLLNINGEN

Lika välgörande för ryggraden som bakåtböjande Sfinxen är när ryggraden får vila och sträcka ut i Barnet. Jag föredrar att göra den med särade knän. En favoritövning när ryggen känns trött och sliten. Förebygger ryggproblem men är även skön att göra när den värker.

 

Ja, dessa övningar kan räcka för att jag ska känna mig ”fit for fight”, redo för att ta mig an en ny dag. Känna kontakten med mitt inre leende.

Eller så plussar jag på någon ryggradsvridning, balansövning eller stärkande stående position – om jag känner för det och har tid.

BERGET / HUNDEN 

hoppar jag sällan över eftersom jag ändå ska upp i stående när mitt pass är över. Då passar jag på att sträcka på vaderna och låta dom inre organen få en ovanlig, hängande ställning. Det ska även vara bra för hjärnan när blodet rinner ner i huvudet.

När jag känner mig nöjd – efter 1-2 minuter – får fötterna promenera framåt och sedan får ryggen rulla sig uppåt.

 

Men livet består inte enbart av yoga, även om det är en av mina älsklingssysslor.

Mycket är sig likt när jag läser blogginlägget från förra sommaren. Solnedgångarna är fortfarande imponerande. Odlingarna växer och frodas även i år. Fina vitlökar har skördats, massor av ärtor har ätits och sallaten, som kom igång sent, växer bra nu. Två nya blomrabatter har grävts och nu trivs äntligen Ringblommorna så att jag kan tillverka nya Läppbalsam som både jag och många kunder inte vill vara utan.

Jag har inte badat speciellt mycket men har varit till både hav och sjö. Däremot har det väl blivit några kilometers simning i friluftsbadets 50-metersbassäng.

Jag är fortfarande extra-matte till vovven Iris som njuter av sommaren när det är lagom varmt. Både hon och jag gillar när det är runt 22 grader (i skuggan), inte 32 grader (som idag).

07:00

Halvklart

1 m/s 150°
10:00

Halvklart

2 m/s 125°
13:00

Halvklart

3 m/s 150°
16:00

Växlande molnighet

3 m/s 205°
19:00

Växlande molnighet

2 m/s 190°
22:00

Regn

7 m/s 205°
0.8 mm
01:00

Klart

1 m/s 140°
04:00

Molnigt

3 m/s 305°

 

En nyhet är att jag har börjat jobba! Det visade sig att elbutiken i Ljungbyhed sökte någon som kan jobba ibland, efter behov. Sedan april har jag hoppat in några dagar då och då och jag lär mig mer och mer om vitvaror, köksmaskiner, lampor… och tusentals andra varor som en elbutik tillhandahåller. Det passar mig fint att inte ha ett regelbundet arbete och det är roligt med service och att lära sig något nytt.

Inte heller denna sommar blir det några längre resor, utan det blir trevliga dagsutflykter tillsammans med döttrarna. Oftast följs vi åt när vi uträttar ärenden eller besöker loppisar och second hand. Men vi har t ex också varit på medeltidsmarknad på Hovdala slott (utanför Hässleholm), lyssnat på en unik spelning med The Sounds (ett favoritband från Helsingborg som vi gillar), tittat på racing med bilar och motorcyklar (när STCC-tävling arrangerades i Ljungbyhed) och deltagit i en keramikkurs på Billinge Krukmakeri.

Många tillfällen till ”joyspotting” som jag skrev om i mitt förra inlägg. Att ha ögonen öppna för det som skänker glädje.

Vänner från Skåne men även från Hälsingland, Stockholm och Jämtland har hälsat på – vilket är uppskattat och jättetrevligt! Ibland bara för en fikastund, ibland för mat och övernattning, en eller flera dagar. Jag tycker det är roligt att laga god mat och att få umgås. Det piggar upp och ger ny energi. Jag trivs annars fint med att bo ensam, det är till och med ganska skönt, men jag gillar när ”det rörs runt i grytan”.

En fin balans mellan lugna dagar och händelserika dagar.