Att öppna upp

posted in: Egenvård, Trädgård i Skåne, Yoga, zoom-yoga | 0

Efter att jag ha varit i en slags bubbla känns det nu som en allt starkare längtan ut – nästan som en fjärils krypande ut ur puppan. Det har inte bara varit en pandemi-bubbla utan också en pensionärsbubbla och landa-i-skåne-bubbla. Den har varit nödvändig och inte alls så tokig… men nu har det vaknat en lust till att göra mera. Att öppna upp…

Samtidigt öppnar ju hela Sverige upp och den vågen rider jag givetvis på. En hoppfull förändring i hela samhället.

Jag har haft en idé att jag inte skulle ha yogaträffar i huset som jag bor i. Utan det skulle jag ha i en annan lokal, tillsammans med min syster. Att ha en gemensam lokal med plats för många härliga aktiviteter är en dröm som fortfarande lever… och jag hoppas att vi kommer att hitta en sådan plats framöver. Men nu har jag insett att det ena behöver ju inte utesluta det andra.

Sedan några veckor bor jag ensam i huset (båda döttrarna bor nu i egna lägenheter) och har fått tillgång även till mitt vardagsrum. Ända sen jag flyttade in har jag haft en bild av att rummet ska få vara öppet och i stort sett omöblerat. Inte ett traditionellt vardagsrum med soffa, TV o.s.v.

Där skulle jag kunna lyssna på musik och dansa loss när jag kände för det. Och givetvis även utöva yoga. Efter några dagars bärande och omflyttningar är jag äntligen nöjd med hur vardagsrummet har förvandlats till just ett sådant rum.

 

 

Stort tack till Plura Divisa (min syster Dunjas företag) för klockrena råd och tips! Hon är fenomenalt skicklig på att SE hur man kan inreda så att det blir snyggt, smart och själfullt. Och med saker som man redan har.

Om du bor i Skåne och behöver hennes förmåga att lösa inredningsproblem eller hennes ögon för att  ”få till det” så kan jag varmt rekommendera Dunja!

 

Vad har jag annars haft för mig under sommarmånaderna? För dig som är intresserad kommer här lite bilder och info.

Odling och trädgård är ju kul och det har blivit en hel del pyssel i trädgården tillsammans med äldsta dottern Anya. Det är ju så härligt att bara gå utanför dörren och kunna hämta fräscha grönsaker och kryddörter.

Förutom dagliga hundpromenader har vi även undersökt en del vandringsleder i närheten och då är det ju alltid gott att ha matsäck med sig. Speciellt med eget bakat bröd, vilket är något som jag gör så ofta jag hinner. Vi har också testat att paddla kanot i Rönneå, från Ljungbyhed till Klippan, och sedan trampat på dressiner tillbaka.

Så mycket som jag har badat i sommar har jag inte gjort på många år! Både i havet och i en källsjö som ligger nära. Ännu närmare, bara 10 minuters promenad bort, ligger ett friluftsbad som har en 50 metersbassäng och där blev det många längder simmat.

Nu låter det som om jag är oerhört aktiv varje dag men så är det faktiskt inte. Det har absolut funnits tid för lugn och avslappning också. Bara ligga under solparasollet och lyssna på Sommarpratarna i P1 hör ju sommaren till, tycker jag.

Något som jag aldrig tröttnar på är min utsikt från baksidan av huset. Även om det är samma landskap varierar utseendet hela tiden. Här kan jag se en hel del fåglar och då och då syns rådjur, harar och igelkott.

Apropå djur, så har det inte bara varit trevliga sorter. Ett tag var jag ute på jakt varje morgon och kväll, med hink och handskar. Som värst plockade jag ca 100 mördarsniglar om dagen! Sedan kom värmebölja och det gillade inte sniglarna så då blev det lugnt ett tag. Och nu har det blivit för kallt så säsongen är över för i år. Förhoppningsvis har allt mitt jagande minskat ner på mängden till nästa sommar.

Mullvadarna var väldigt aktiva i början av sommaren men sen har det faktiskt varit lugnt… ta i trä…

Sammanfattningsvis har det varit en bra första sommar i mitt nya landskap. Hösten har kommit på allvar nu men hela september var väldigt somrig. De flesta träden är fortfarande gröna men höstfärgerna kommer mer och mer.

Jag har börjat gå på Yinyoga och det känns verkligen som att öppna upp. Både att jag själv går på yoga som någon annan leder men framförallt tänker jag på att det öppnar upp i kroppen. Även om jag gör yoga hemma nästan dagligen blir det en intensivare träning i grupp och det känns väldigt bra i höfterna, benen och ryggen.

Känner mig inspirerad att äntligen komma igång med yoga via Zoom igen…