Alla Hjärtans Dag – på olika sätt

posted in: Balans i livet, Egenvård, Föreläsning | 0

hjärta - Tobias 4 - resized 50

Det finns många olika sätt att tänka runt Alla Hjärtans Dag och olika sätt att fira denna dag. Tycker jag.

Det vanligaste sättet är nog att vi tänker på KÄRLEK och att vi vill uppmärksamma en partner. Med godis, blommor, en middag osv. Eller att vi skickar ett kort till en kär vän eller släkting (på det amerikanska sättet med Valentinkort). Det är ju väldigt trevligt för den som blir uppmärksammad. Tyvärr verkar det också vara en ångestfylld dag för alla som inte känner sig uppmärksammade.

Varför inte sprida det här med KÄRLEK till flera? Kanske till någon helt okänd? Det kan vi göra på tusen olika sätt. Eller ge en slant (eller din tid) till någon? Någon välgörenhet, en organisation, ett äldreboende… till någon eller något du känner för.

Eller varför inte ge KÄRLEK till dig själv? I alla fall EN dag om året! Jag vet att det känns förbjudet för många. Att det skulle vara allt för egoistiskt. Kanske har du uppfostrats med Jantelagen i bakhuvudet.

Strunta i gammal uppfostran och Jante, säger jag! Tänk efter vad som skulle kunna vara en kärlekshandling till dig själv. Vad skulle du älska? Ta ledigt en dag, gå och få massage, ta ett bad, läsa en bra bok, äta favoritmaten…?

 

Sedan kan vi också tänka på vårt HJÄRTA den 14 februari. Rent fysiskt alltså.

Jag blev kontaktad av en arbetsgivare i Sandviken som ville att personalen skulle få dansa disco på Alla Hjärtans Dag, under lunchen. Som ett alternativ till geléhjärtan och choklad. Som ett sätt att röra på sig och få igång pulsen. Som ett tips till motion – för dans i olika former är faktiskt en jättebra motionsform.

Förutom motion finns det givetvis många andra saker som är bra för att hålla våra hjärtan friska. Egenvård av olika slag. Kosten (inklusive drycker) är ett mycket stort område som jag inte tänker fördjupa mig i just nu. Men om du vet att du har en ovana som uppenbart förgiftar dig (t ex tobak, droger, stress) så vore väl Alla Hjärtans Dag en perfekt dag för att ta ett nytt steg i livet. Det skulle faktiskt vara att ge kärlek till dig själv. Och om det skulle göra att du blir en piggare och friskare person – som kanske lever lite längre – så ger du en kärleksfull gåva till dina nära och kära.

Det sägs att vi kan inte ge mer kärlek till andra – än vi kan ge till oss själva. 

Happiness is... följa hjärtat

Att FÖLJA SITT HJÄRTA är ytterligare ett sätt att tänka. Då tänker jag på att det ofta krävs mod. Mod att våga förändra saker och ting, till exempel vanor som inte känns bra. Om du har en vana att alltid säga NEJ till nya idéer eller förslag. Eller om du har en vana att alltid säga JA när någon vill ha något av dig. Kanske du skulle må bättre om du istället skulle säga ”låt mig tänka på saken”.

Det behövs även mod för att byta jobb när du vantrivs, för att gå en utbildning som du längtat efter, för att gå ner i arbetstid och ge tid till något annat, för att flytta till ett nytt ställe och så vidare. Vad skulle du göra om du skulle följa ditt hjärta?

 

Sist – men inte minst – vill jag skriva om ett av mina favoritämnen: att VARA I SITT HJÄRTA. Det är ett stort ämne som har många bottnar. Ett område i livet som är en ständig utmaning och som jag vill jobba på varje dag. Att ”vara i mitt hjärta” handlar, för mig, om att vara MEDVETEN. Medveten om hjärtats kvalitéer, medveten om min insida, medvetande om hur jag är som människa i det här livet. Jag ska försöka förklara…

Hjärtats kvalitéer är fina saker, som kravlös (villkorslös) kärlek, acceptans och empati. Inte bara för andra människor. Utan även för mig själv!

Hjärtat känns också som en dörr till min insida. Min insida skulle jag också kunna kalla för min själ, min inre stillhet, mitt inre ljus, mitt space. Till skillnad mot min utsida som består av min fysiska kropp, mina tankar, mina känslor och allt vad det innebär att vara ”jag” i det här livet.DSCN0710 Resized

Mina insikter, erfarenheter och strävanden efter balans mellan utsida och insida är något som jag föreläser om då och då. Läs mera under ”Föreläsningar”.

Det här blogginlägget skulle kunna bli väldigt mycket längre… men nu ger jag mig för denna gången.

Om du vill höra mera, hör gärna av dig.