Varför bry sig om sin andning?

posted in: Andningen, Balans i livet | 0

Idag – den 3 februari – är det Andningens Dag, något som tidningen HÄLSA instiftade 2012. Syftet var att sprida kunskap om hur vi kan använda andningen och må lite bättre. Personligen tycker jag att det är fascinerande hur något som vi gör ”automatiskt” kan förändra många områden i livet, bara av att vi gör det mer medvetet!When you own your breath...

Att bry sig om sin andning är alltså något som vi borde göra varje dag – inte bara på Andningens Dag.

Vi kan bland annat påverka:

  • stress och avslappning
  • sömnen
  • matsmältningen
  • blodtrycket och pulsen
  • känslorna
  • rösten
  • tänderna

Va!? Är det möjligt, kanske du tänker? Hur då?

Det snabba svaret är medveten andning. Så fort vi tänker på hur vi andas och iakttar vår egen andning – alltså blir medvetna om den – så händer det positiva saker. Redan efter tre djupa andetag kan man mäta att puls och blodtryck går ner! Även stresshormonet kortisol sjunker.

Alla vet att stress inte är bra. Korta stunder av stress klarar de flesta fint men långvarig stress påverkar oss negativt. Eller när vår grundstressnivå är förhöjd mest hela tiden. Då andas vi korta andetag som ligger högt upp i bröstkorgen. Det är egentligen ganska självklart att vår syresättning påverkar hur vi mår. Djupa andetag syresätter oss mycket bättre än korta och grunda andetag.

Syresättningen påverkar blodet, musklerna och inte minst hjärnan! Så vi blir till och med klokare av att andas medvetet!

När vi stannar upp och iakttar våra egna andetag brukar de genast bli lugnare. Och djupare. Vi behöver inte ens sätta eller lägga oss ner. Och när andningen är lugn är det omöjligt att samtidigt stressa! Det är också omöjligt att vara arg. Experimentera gärna.

Jag brukar roa mig med att förändra stressiga situationer med hjälp av andningen. Numera är det mycket sällan som jag blir frustrerad och stressad över att stå i fel kassakö. Eller att fastna i bilköer. Eller att någon är försenad. Alla möjliga situationer som jag ändå inte kan påverka. Det känns ju väldigt mycket bättre i kroppen (och knoppen) när jag lyckas ta det hela på ett lugnt sätt istället för att stressa upp mig.

Kvinna vid havet

Det här med rösten och tänderna då?

Jo, alla ljud vi gör  innebär att luft passerar in och ut från våra lungor och genom stämbanden. Luften vi andas är röstens bränsle och våra näsgångar och bihålor är röstens förstärkare, precis som gitarrens låda förstärker tonen från strängarna. En god röst gör att andra människor förstår oss bättre. Till exempel visar studier att en lägre röst uppfattas som intelligentare, pålitligare, snyggare och associeras med ledaregenskaper jämfört med en pipigare röst. Om vi har försämrade andningsvanor så hörs det på rösten. Så fort vi öppnar munnen är det därför väldigt svårt att dölja en snabb andning som sitter högt uppe i bröstet och vi uppfattas troligtvis som mer stressade och oroliga. Genom att förbättra våra andningsvanor blir vi helt enkelt bättre på att kommunicera!

När det gäller tänderna så handlar det inte om djupet på andetagen utan om andning genom munnen eller näsan. Tandläkare har sett att barns tänder påverkas när de andas genom munnen, till exempel barn med astma. Gommen utvecklas annorlunda så utseendet (och hållbarheten) på tänderna påverkas negativt. Det var en nyhet, i alla fall för mig.alternate-nostril-breathing

Den urgamla yogan säger att vi ska andas genom näsan… men varför egentligen?

Kunskapen om att det kan finnas fördelar med att andas genom näsan är vida spridd. Givetvis renas luften bättre vid näsandning eftersom vi har flimmerhår som fångar upp föroreningar, bakterier och virus. Men nu har man även hittat förklaring på varför näsandning har positiva effekter på syresättningen. Här kan du läsa mer om det.

På BB uppmanas blivande mammor att andas in genom näsan och ut genom munnen under värkarbetet. Sjuk­gymnaster påpekar ofta att patienter med lungproblem bör andas in genom näsan och ut genom munnen. Man ser ibland elitidrottare som har näs­vidgande plåster.

Inom yoga finns en rad tekniker för näsandning. Till exempel Nadi Shodana (växelvis andning genom näsborrarna) som bland annat sägs vara bra mot astma. Men också för att få bättre balans på två helt olika energier i kroppen, den aktiverande och den lugnande energin. Yogans andningsövningar gör oss medvetna om vår energi.

Det sägs att vårt sätt att andas påverkas av spänningar i våra muskler. I kroppens muskler och i andningens rytm finns upplevelser lagrade, som satt sina spår i vårt undermedvetna. Dessa (omedvetna) spänningar kan vi påverka genom olika andningsövningar! Det blir möjligt att släppa spänningar, lite i sänder.

Visst är det väl spännande ändå… att vi kan påverka så mycket med andningen? Och det finns mycket mer att lära om det här ämnet…