Yoga – även för insidan

posted in: Balans i livet, Okategoriserade, Yoga | 0

 

The answer you seek...

Svaren du söker,

kommer aldrig när ”mindet” jobbar för fullt.

De kommer när ”mindet” är stilla,

när tystnaden talar som högst.

 

När jag såg det här citatet blev jag inspirerad till att dela med mig av hur jag upplever mitt yogautövande.

Att utöva yoga är ju helt underbart för kroppen! De olika övningarna mjukar upp stelheter och håller igång smidigheten, stärker svagheter och förbättrar balansen. Många går på yoga just för kroppens skull – och det är gott så.

Men yoga är inte bara övningar för en hälsosammare kropp. Yoga är också ett sätt att hitta sin inre röst.

När jag utövar yoga är det som meditation i rörelse, alltså att jag är närvarande och medveten om nuet. Jag känner in kroppen, hur det känns i den när jag gör en yogaposition, för att hitta en lagom ställning som utmanar min kropp lagom mycket. Inte för lite och inte för mycket. Jag känner också in kroppen och andningen efter positionen, när den får vila och slappna av. När ett yogapass har ett härligt flöde hinner inte ”mindet” störa mig med en massa tankar – utan jag har fullt upp med att vara medveten om min kropp hela tiden.

Och inte bara kroppen. Jag är dessutom medveten om rummet jag befinner mig i. Ibland är jag ensam och ibland är det andra människor runt omkring mig. Jag hör ljuden. Jag känner temperaturen. Jag ser ljuset i rummet (eller mörkret när jag blundar). Jag tar in allt som mina sinnen kan uppfatta – just precis i varje ögonblick. Utan att döma. Bara vara närvarande och iaktta.

Det är DÅ – när jag inte alls är medveten om eventuella tankar – som den inre rösten kan göra sig hörd. Det är då det dyker upp svar, idéer eller lösningar. Eller så är det bara tyst och stilla. En känsla av lugn. Egentligen svårt att beskriva… men du har säkert känt känslan?

Problem och frustrationer, som kanske fanns före yogapasset, känns inte alls lika jobbiga längre. Kanske till och med har löst sig?

Stressen som kändes i kroppen – och i knoppen – före yogapasset har runnit av mig och ersatts av avslappning.

Inte bara yoga har förmågan utan det finns fler sätt att nå till den här ”känslan”, eller om jag ska kalla det för att nå till intuitionen, vara i hjärtat. Till exempel att vara i naturen utan att prata. Närvarande. I skogen… eller vid vatten. Meditationer av olika slag är bra. Det finns tusentals tekniker för att meditera – så det finns en teknik för alla. Det behöver inte alls vara på ett speciellt sätt och många tror nog att meditation är krångligt eller svårt. Men så är det inte.

Jag har numera ganska lätt för att vara ensam, med mig själv, i tystnad. Men jag vet att många inte klarar av det och distraherar sig hela tiden. När det är för tyst sätts radion, TV:n eller något liknande igång. När det är för ensamt går det att distrahera sig med datorn, mobiltelefonen etc. Varför är det så läskigt att det är tyst? Varför är det jobbigt att vara med sig själv?

Jag vill berätta att du inte behöver vara rädd för att vara med dig själv, att lyssna på vad din intuition har att säga, att känna efter vad magkänslan vill förmedla.

Tvärtom, ditt inre jag (eller vad du vill kalla det) blir lycklig av att du ägnar tid åt detta!

Ju mer tid, desto lättare går det…